Våra företagstjänster

Lantbruk och bo på bondgård – tips för lantbrukare

  • Ekonomisk rådgivning för att utveckla din verksamhet
  • Specialister i hela landet
  • Hjälp att investera med hållbarhet i fokus
Smiling woman giving hay to cows

Är du lantbrukare? Att ha lantbruk och bo på bondgård är ett heltidsjobb för många. Vi vill hjälpa dig med verksamheten - vare sig det gäller att hitta finansieringslösningar eller rådgivning för din ekonomi. Så får du mer tid över till det du älskar.

Få mer tid till gården

Hos oss får du hjälp med hjälp med det ekonomiska biten för ditt lantbruk och jordbruk. 

– Våra specialister hjälper dig med skräddarsydda lösningar för just din verksamhet, oavsett om det gäller finansiering av maskiner eller att förstå ditt kassaflöde. För att du ska få mer tid åt din verksamhet på gården, säger David Kästel, lantbruksspecialist, Swedbank.

För dig som har lantbruk och bor på bondgård

Lån till skog och lantbruk

Ska du köpa en ny lantbruksfastighet eller skog? Hos oss kan du få hjälp och råd med allt från att finansiera gården till att söka EU-stöd. Vi erbjuder bland annat bottenlån, avbetalning och leasing.

Traktor, skördetröska eller fyrhjuling?

På en bondgård används ofta olika typer av traktorer och maskiner för att utföra arbetet. Det finns olika sätt att finansiera detta och vi hjälper dig att hitta den bästa lösningen.

Få förskott med EU-kredit

Du får vanligen EU-ersättningar som gårdsstöd, djurbidrag och miljöstöd i slutet av året. Men kostnader kan däremot uppkomma under hela året. Skaffa EU-kredit och få ett förskott fram till utbetalningen.

5 snabba för ett framgångsrikt lantbruk

  • Sätt en målbild

    Gör din research och tar reda på vad som krävs av dig, både tidsmässigt och ekonomiskt. Kolla att din affärsidé är vettig - undvik glädjekalkyler, som att överskatta intäkter och underskatta utgifter.

  • Håll koll på branschen

    Ha koll på trender och utveckling inom jordbruksbranschen såsom nya odlingstekniker till förbättrade djurhållningsmetoder. Rådgivning, branschdagar och studiebesök kan hjälpa dig att förbättra produktionen och stärka din ställning på marknaden.

  • Utvecklingsmöjligheter

    Se över hur du kan utveckla ditt företag. Fundera över hur företagets affärsmodell ska utvecklas för att gå i takt med den gröna omställningen. En bra start är att värdera investeringarna utifrån hållbarhetsperspektiv.

    Investera i skog och lantbruk med hållbarhet i fokus

  • Marknadsföring är viktigt

    Att lägga tid på marknadsföring kan löna sig. Om du inte når ut ill dina kunder, vet de inte om att du finns. Se över i vilka kanaler du vill synas och vad det är du vill lyfta.

  • Planera för framtiden

    Ta höjd för att planera för framtiden, kring frågor som pension, ägar- eller generationsskifte. Vem vill du ska ta över gården när du inte längre vill eller kan driva verksamheten. Ta gärna hjälp av oss i dessa frågor!

Lantbruksbarometern

Lantbruksbarometern är en rapport från från Ludvig & Co, Swedbank och Sparbankernas Riksförbund som kommer ut två gånger per år. Den undersöker svenska lantbrukares förväntningar, planer och syn på lantbruket. Rapporten ger en översikt av ekonomiska trender, marknadsutveckling och lantbrukarnas inställning till hållbarhet och framtidsfrågor inom lantbrukssektorn.

Fler tips för dig som är lantbrukare

Mid adult businessman standing in office

Vikten av att ha ett bra kassaflöde

Utgångspunkten för ett bra kassaflöde i företaget är att få in pengarna snabbt, behåll dem länge och vara noga med hur de används. Att ha pengar i kassan är viktigare, och svårare, nu än på länge. Här är tipsen som hjälper dig att få ett bra kassaflöde.

Three women on a farm

Tips inför generationsskiftet

Att överlämna gården till nästa generation behöver varken vara uppslitande eller komplicerat. Men det är viktigt att veta att processen kan vara känslig och innebära stora konsekvenser för familjen. Välj "när" och "hur" med stor omsorg.

Female farmer using the app

Valutasäkra dina EU-stöd

Eftersom interventionspriser, djurbidrag, gårdsstöd - och andra EU-stöd - betalas ut i euro påverkas de av valutarörelser. Vill du vara säker på att få ut ett visst belopp kan du valutasäkra betalningarna. Läs mer om hur du gör.

Mer information

Ta del av vår kunskapsbank

Varje år sammanställer vi våra rapporter om läget i skog- och lantbruk. Ta del av marknadsinsikter från våra skog- och lantbrukare om det aktuella läget i branschen.

Vi hjälper dig med skog och lantbruk

Vi finns här för dig över hela landet och kan din branch. Våra specialister hjälper dig - oavsett om du är lantbrukare eller skogsägare.

Bli kund!

Inte kund ännu?

Tänker du starta ett lantbruk, eller har du redan ett, men är kund hos en annan bank? Välkommen till oss!