Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Vad ska man tänka på när man bor inneboende eller i kollektiv?

Att bo inneboende eller i kollektiv kan vara ett bra alternativ om det är svårt att hitta ett eget boende. Här får du tipsen så att ditt boende blir säkert.

En kvinna och tre män är ute och går vid ett övergångsställe en regnig dag

Att hitta ett eget boende kan vara svårt, särskilt i landets storstadsområden. Då kan alternativ som att bo inneboende eller i kollektiv vara en bra möjlighet. Men vad ska man tänka på för att undvika problem?

Tove Zander, segmentansvarig unga på Swedbank, betonar att man framförallt ska vara noggrann med vilka man hyr av, eller bor tillsammans med, då det tyvärr även finns oseriösa aktörer som lockar med uthyrning.

”Välj gärna en hyresvärd som hyrt ut tidigare. Ta referenser och hör av dig till någon som bott där förut”, säger Tove Zander.

För det andra, att kolla upp att hyran är skälig.

”Kolla upp vad marknadshyrorna ligger på i området så att du inte betalar ockerhyra.”

Ett tips som hon själv använt och tyckt fungerat bra, är att sätta upp en egen annons, de som vill hyra ut, kontaktar dig.

”Då får man ofta många bra svar från seriösa aktörer”, säger Tove Zander.

När du väl hittat ett boende som känns bra, kommer det viktiga stadiet att noggrant prata igenom med hyresvärden vad som gäller och skriva kontrakt:

  • Hur ska du vara försäkrad? Behöver du en egen hemförsäkring? 
  • Vem bär ansvar om det uppstår en vattenläcka i din del av boendet? Vad gäller vid stöld, förstörelse, brand?
  • Vad ingår i hyran? Internet, hemförsäkring, dela kök? När ska hyran vara betald? Vad händer om du inte betalar? Förväntas något annat av dig? Skottning, gräsklippning?
  • Behöver du deponera en summa? Att betala hyra i förskott är inget konstigt. Gör upp i kontraktet vad som händer med förskottet vid uppsägning.
  • Hur lång är uppsägningen, både från hyresvärdens sida och din? En till två månader är vanligt. Viktigast är att båda parter ges tid att ställa om.

Att bo inneboende behöver inte heller betyda att man flyttar hemifrån.

”Som ung kan man göra ett sådant kontrakt med sina föräldrar”, säger Tove Zander.

Mycket av det som gäller för inneboende gäller även för att bo kollektivt. Det speciella där är att man är fler som delar.

”Då blir regler extra viktiga”, säger Tove Zander. ”Hur ska de gemensamma ytorna städas? Vem har ansvar för räkningar? Vad händer om man bjuder över vänner? Får man ”låna” mat från någon annan. Det är oftast sådana situationer som ger upphov till tjafs, och därför är det bra att prata igenom det innan.”

Det vanligaste i kollektiv är att en person står på kontraktet för bostaden och då också står på hemförsäkringen.

”Skriv då kontrakt på när de andra ska betala till dig. Vad händer om de inte betalar i tid? Ska ni ha ett gemensamt konto? Ditt ansvar blir ju extra stort, eftersom det riskerar allas boende.”

Våra tjänster för dig 18-21

När du fyllt 18 år kan du bli Nyckelkund helt utan kostnad. Du får en rad tjänster som gör att du kan sköta din ekonomi själv.

Andra läser också om

  • När vuxna barn bor hemma

    Att vuxna barn bor hemma är idag ingen ovanlighet. En tuff bostadsmarknad, framförallt i storstadsområdena, bidrar till fenomenet. Men när är det egentligen rätt att barnen börjar betala för sig hemma, och vilka andra saker kan man förvänta sig av sitt vuxna barn?

    Ska vuxna barn som bor hemma betala?
  • Konsten att leva på en liten budget

    För mycket månad kvar i slutet av lönen? Här är våra 20 bästa tips på hur du lever sparsamt – utan att det blir torftigt.

    Tips för dig som vill spara in på utgifterna