Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet

Så startar du upp ett ungdomsföretag

Allt fler unga väljer att prova på att driva egen verksamhet och starta upp ett ungdomsföretag under skoltiden. Organisationen Ung Företagsamhet har utbildat fler än 450 000 elever i entreprenörskap sedan start, och för många blir UF-året en språngbräda in i yrkeslivet. 

 

Att kreativitet och uppfinningsrikedom bubblar bland barn och unga råder det inget tvivel om. Genom utbildningsorganisationen Ung Företagsamhet får unga en chans att under skoltid omsätta sina idéer till företagande och entreprenörskap.

Gör verklighet av en idé

-Att driva UF-företag ger eleverna möjlighet att göra verklighet av en idé, att göra något som de verkligen vill och som de tror på. Ungdomarna kommer att lära sig om företagande, få ett kontaktnät och växa som människor, säger Cecilia Nykvist på Ung Företagsamhet.

Organisationen – som finns från norr till söder och även ingår i ett globalt nätverk – erbjuder läromedel för såväl grundskolan som gymnasiet.

Flera företag, banker och organisationer samarbetar med och stödjer Ung Företagsamhet. Swedbank och Sparbankerna är två av dem. Andra är Familjen Kamprads stiftelse och Svenskt Näringsliv.

-Genom vår investering i Ung Företagsamhet ger vi fler unga chansen att utveckla sina entreprenöriella förmågor och utforska företagandet. Att fler vill starta företag är viktigt för Sveriges tillväxt. Vi behöver nya företag för att omsätta nya idéer till lösningar på exempelvis klimatutmaningen. Som bank vill vi såklart också gärna skapa en tidig kontakt med Sveriges framtida företagare", säger Josefine Nygren Uppling, chef för samhällsengagemang på Swedbank.

Rekordstort intresse

Intresset för att testa livet som egenföretagare bland landets unga har aldrig varit större. Antalet UF-företagare har ökat kontinuerligt sedan starten 1980, och läsåret 2019/2020 drev rekordmånga, 33 706, elever UF-företag.

-Affärsidéerna kan handla om allt från sugrör av närodlat och nedbrytbart material, till ekologiska linnekläder eller en app för att sänka sina abonnemangskostnader, säger Ulrica Bergström, ansvarig för samarbetet med Ung Företagsamhet inom Swedbank.

Att färdigheterna från UF-året ger resultat råder det inget tvivel om. Undersökningar visar att de personer som drivit UF-företag på gymnasiet oftare startar eget företag senare i livet.

-Utan UF hade jag aldrig varit i entreprenörsvärlden idag, säger Joakim Sjöblom, en UF-alumn och grundare av företaget Minna Technologies, som gör det möjligt för Swedbanks kunder att samla och hantera sina abonnemang från Swedbanks mobilapp.

"Mitt roligaste skolår någonsin"

Idag driver Joakim Sjöblom tre bolag och menar att UF-året gav färdigheter som han inte annars hade haft.

-Förutom att det var mitt roligaste skolår någonsin, lärde jag mig saker som att presentera och prata inför folk, vilket jag inte alls var bekväm med innan, säger Joakim Sjöblom.

Och UF-året erbjuder just många tillfällen till att presentera. Som UF-företagare har man möjlighet att delta på olika arrangemang och mässor och året avslutas med en tävling ”SM i Ung Företagsamhet” som brukar skapa mycket uppmärksamhet i media.

-För många är UF-året en språngbräda in i yrkeslivet, säger Ulrica Bergström. Man har knutit kontakter och fått färdigheter man annars inte skulle haft.