Ida Johansson, 19 år, valde entreprenörsprogrammet och Ung Företagsamhet när det blev dags för gymnasiet, då hon ville använda sin egen erfarenhet från arbetslivet för att hjälpa andra unga att få jobb.

”Jag började arbeta väldigt tidigt och hade erfarenhet av många hinder man kan stöta på. Jag ville hitta en idé som kunde underlätta för unga att komma in i arbetslivet”, berättar Ida Johansson.

För sina första jobb fick hon höra att hon var ung och oerfaren, men lika snabbt att hon var överkvalificerad jämfört med andra i hennes ålder. Så när hon började UF-kursen ville hon hitta en affärsidé som skulle hjälpa unga till jobb utifrån deras faktiska kunskaper och färdigheter.

Hon fick med sig tre kompanjoner och tillsammans startade de WorkConnect UF som satsade på att ta fram en mjukvara som kopplar samman studenter och arbetsgivare utan att använda bild, cv, namn eller personnummer. Bara kompetens och personlighetsdrag skulle ligga till grund för matchningen tillsammans med eventuella utbildningar.

”Jag lärde mig att programmera och på så sätt växte en beta-version av en automatisk urvalsprocess fram. Jag kunde ingen programmering innan UF, utan lärde mig helt via youtube och många sena nätter”, berättar Ida Johansson.

Och de lyckades. Förutom att bidra till flera rekryteringar under UF-året, vann WorkConnect många priser, bland annat i sin region som årets UF-företag, årets innovation, årets affärsplan. Och i SM-finalen i Stockholm kom de på delad femte plats som Årets UF-företag.

Efter UF-året drev Ida Johansson företaget vidare ensam och omvandlade det till Turn Consulting AB. Det första året använde hon till att utveckla algoritmen och kom i kontakt med forskare från Göteborgs universitet som hjälpte till att utforma testet som bygger på samma grund som andra personlighetstest, men istället med fokus på deltidsarbete och att inte vara lika komplext.

”Det tar bara åtta minuter att göra testet, där en instruktionsfilm på tre minuter ingår”, säger Ida Johansson, och menar att det ger en bra grund för att ta reda på vad för slags sysslor och arbetsplats som passar en extraarbetare bäst.

”Det finns inget rätt och fel i vad man är bra på, det finns så många uppgifter”, säger Ida Johansson och lägger till att de fått väldigt fin respons från både företag och studenter för de rekryteringar de genomfört. ”Det är innovativt, något man inte sett innan och gör att nya personer får komma på intervju.”

Ibland hör de kommentarer om att de skulle vara en integrationsplattform, men deras mål handlar om att hitta bästa matchen.

”Jag tycker att rätt person ska vara på rätt plats. Det gäller allt i samhället. Jag tycker man fokuserar för mycket på vilket kön man har, vilken ålder, och att det ses för lite till faktiska möjligheter. Ingen ska ha en fördel. Branschen behöver gå i den riktningen”, säger Ida Johansson.

Idag har hon anställt ytterligare en person och målet är att gasa så mycket de bara kan. Förstås har coronapandemin krånglat till planerna, och samtidigt ser Ida Johansson att Turns företagsidé är viktigare än någonsin, då krisen gjort det ännu svårare för unga att få jobb.

UF-året ser hon som den bästa start hon kunnat få för sitt företagande.

”Man lär sig otroligt mycket och man får jättemycket hjälp”, säger hon, även om hon säger att skillnaden mot att driva företag på riktigt är ”som natt och dag.”

”Det är så mycket man förväntas kunna”, säger hon om livet som egenföretagare, men så är också utmaningar en av de saker hon älskar med entreprenörslivet.

Hennes råd till andra UF:are?
”Tänk stort. UF-året är till för att testa en galen idé. Det finns bara möjligheter. Begränsa inte dig själv genom att tänka ’jag kan inte det här’. Det finns så mycket att lära sig på internet, min resa ett bra exempel på det.”